Școlile – comunități ale harului

Această carte face parte din categoria “trebuie citită“ de către fiecare director de școală creștină și are informații valoroase pentru mulți alții care sunt interesați de valoarea educației creștine și detaliile conducerii de calitate a școlii creștine. Prezentăm mai jos un rezumat….

 Un fragment din Introducere:

Conducerea în contextul școlii creștine este o recunoaștere, o atitudine și o ambiție:

1. Educația creștină este o recunoaștere a lumii lui Dumnezeu. El a creat-o, El o ține, El o conduce, și copiii Lui au obligația să învețe tot ce pot despre ea. Elevii nu învață doar matematică, știință sau istorie; ei învață despre lumea lui Dumnezeu. Educația creștină încearcă să formeze absolvenți competenți care cunosc lumea - și pe Cel care a creat-o.

2. Educația creștină este o atitudine față de Cuvântul lui Dumnezeu. Studierea lumii lui Dumnezeu din perspectiva Cuvântului este esențială. Viața poate fi înțeleasă numai dacă este privită prin "lentilele" Scripturii. "Căci la Tine este izvorul vieții; prin lumina Ta vedem lumina" (Psalm 36:9). Căutând să aducă toate gândurile și activitatea sub domnia lui Hristos, elevii școlii creștine trebuie să fie pasionați de Dumnezeul lor, de viețile lor și de chemarea lor la slujire.

3. Educația creștină este o ambiție de a face voia lui Dumnezeu. Deoarece este un proces de transformare a minților care se întinde pe tot parcursul vieții, educația creștină este podul "peste prăpastia până la mormânt." Elevii nu trebuie să fie satisfăcuți cu această lume, ci în schimb trebuie instruiți să vadă păcatul în ei înșiși și în lume, și să își dedice viețile pentru urmărirea dreptății, compasiunii și integrității.

   "Noi vrem să slujim cultura noastră," scrie Harry Blamires în The Secularist Heresy, "noi vrem ca civilizația noastră să funcționeze – nu pentru că este singurul lucru bun plauzibil, și nu pentru că suntem în cele din urmă “acasă” și în siguranță în ea – ci pentru că este o mare dramă în care am fost chemați să jucăm, și ar trebui să ne jucăm bine rolurile." (1956, 155).

   Drama conducerii în domeniul educațional, care este prezentată în paginile următoare este în acelați timp provocatoare, frustrantă, descurajatoare - da, chiar imposibil pentru cineva să o facă singur - și totuși este o chemare plină de satisfacții imense pe care ne-o face Dumnezeu.

Schools as Communities of Grace este publicată de Purposeful Design Publications, o subdiviziune a ACSI, Colorado Springs, CO 80962 (USA). Ea include lucrarea a 20 de dascăli, lideri în mișcarea școlilor creștine și a fost editată de by James L. Drexler având copyright în 2007: ISBN 978-1-58331-083-0.

Puteți comanda această carte direct de la biroul central ACSI aici, sau ne puteți contacta pentru a primi o copie de la Biroul ACSI Europa.